Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Blog

A tetőablak redőny jobb megoldás a tetőtér hővédelemre?
2023. 01. 08. 13:56:09
A tetőablak redőny jobb megoldás a tetőtér hővédelemre?

A rolós kivitelű külső hővédő árnyékolóhoz képest a tetőablak redőny biztosít jobb hővédelmet tetőablaka számára, azonban a közel tízszeres felárhoz képest nem nyújt ennyivel hatékonyabb hővédelmet. További hátránya egy tetőablak redőnynek a külső hővédő rolóhoz képest, hogy lehúzva teljesen lezárja a fény útját. A tetőtéri ablak redőny előnye viszont, hogy kiszűri a kívülről jövő zajokat, javítja a hangszigetelést, ezzel a tulajdonsággal egyetlen rolós árnyékoló sem rendelkezik.

Fix vagy Mágneses szúnyogháló mint alternatíva tetőablakára
2023. 01. 08. 13:49:07
Fix vagy Mágneses szúnyogháló mint alternatíva tetőablakára

Normál homlokzati ablakra kívülről lehetőség van fix szúnyogháló keretet vagy mágneses szúnyoghálót felszerelni.

Az ablak így befele nyitható vagy buktatható marad, az ablak kilincse hozzáférhető marad a kívülre felszerelt szúnyogháló esetén is. Tetőablak esetén csak a lakótéren belülre kerülhet a szúnyogháló mivel a nyitott ablakszárny befelé és kifelé is nagy mértékben belóg. Fix szúnyoghálók azonban nem szerelhetők fel a tetőtéri ablakra vagy a tetőablak körüli falsíkra mivel az ablak nyitását korlátoznák. Minden alkalommal el kellene távolítani a fix szúnyogháló keretet, hogy a tetőablak kilincséhez hozzáférjünk.

A mágneses szúnyogháló esetén valamivel egyszerűbb a kezelés viszont egy rolós tetőablak szúnyoghálóval esztétikailag és használhatóságban sem veszi fel a versenyt. Nehéz minden egyes alkalommal pontosan rögzíteni úgy, hogy a szúnyogok ne találjanak valamilyen rést.

Kézi távműködtető rúd vagy elektromos távnyitó motor?
2023. 01. 08. 13:12:38
Kézi távműködtető rúd vagy elektromos távnyitó motor?
A tetőtéri ablakok kilincse gyakran elérhetetlen magasságba kerül, és ha nincs távnyitó rúd, akkor a felhasználók nehézkesen vagy akár veszélyesen (asztalra állva) is nyithatják és zárhatják az ablakokat. A távnyitó rúd segítségével a felhasználók könnyen és biztonságosan vezérelhetik a tetőablakokat vagy a rá szerelt árnyékolót a padlószinten állva így egyszerűen és gyorsan szabályozható a szellőzés és a természetes fény bejutása az otthonukban. Ez különösen hasznos idősek, mozgáskorlátozottak vagy akár gyerekek számára. Távnyitók elérhetők mauális és elektromos kivitelben is.
Külső roló vagy kampós árnyékoló roló  fényzáró roló helyett
2023. 01. 08. 09:21:51
Külső roló vagy kampós árnyékoló roló fényzáró roló helyett

Amennyiben zavarja egy tetőtéri szobára különösen jellemző világosság és teljes sötétítésre van szüksége akkor a fényzáró roló az egyetlen megoldás tetőablakára. A külső hővédő roló csak minimálisan van hatással a beáramló fény mennyiségére, azonban ez a legjobb megoldás a nyári meleg bejutása ellen mivel az a tetőablakon kívül helyeszkedik el. A tetőablak fényzáró roló hővisszaverő hátoldala azonban nincs akkora hatással a hő bejutására mivel a lakótéren belül helyezkedik el (a téli időszakban éppen ezért segít a tetőtéri ablak hőszigetelésében). Amennyiben nem szeretnénk hogy túlzottan felmelegedjen a szoba akkor ezt a két terméket egyszerre kell felszerelni a tetőablakra.

Tetőablak függöny árnyékoló roló helyett
2023. 01. 08. 09:18:02
Tetőablak függöny árnyékoló roló helyett

Lehetőség van a tetőablak elé a a fal síkjára alulra és felülre is egy karnist rögzíteni majd ezen elhelyezni a tetőablak függönyt. Ez a megoldás a ferde falsík miatt azonban szokatlan látványt nyújt különösen ha egy hagyományos homlokzati ablak is van azonos helységben.

Csavarozás mentes tetőablak árnyékoló
2023. 01. 08. 09:16:53
Csavarozás mentes tetőablak árnyékoló

Rolós kivitelű alumínium sínprofillal szerelt csavarozás mentes tetőablak roló nem biztonságos. A nagyobb súly miatt ezeket a rolókat nem lehet biztonságosan a tetőablakra rögzíteni kétoldalas ragasztóanyaggal. Fényzáró roló szövetet van lehetőség a tetőablak üvegfelületére ragasztani. Ennek a megoldásnak azonban esztétikai és funkcionális hátrányai vannak. 

Biztosan megéri egy olcsóbb fényzáró roló tetőtéri ablakára?
2022. 01. 19. 06:10:58
Biztosan megéri egy olcsóbb fényzáró roló tetőtéri ablakára?

Néhány pontban összegyűjtöttük, hogy az azonos árú vagy olcsóbb fényzáró roló vásárlása esetén valójában mennyivel kevesebbet kap.

A tetőablakon előszerelt konzolok eltávolítása
2021. 11. 21. 09:58:50
A tetőablakon előszerelt konzolok eltávolítása

Néhány árnyékoló roló rendszer esetén a roló felszerelése előtt el kell távolítani a tetőablakára felszerelt konzolokat. Azonban ezek eltávolítása nem egyszerű, roncsolja a tetőablakot és általában eltörik.

Az általunk gyártott Termotech fényzáró rolók tökéletesen illeszkednek a tetőablakán gyárilag elhelyezett konzolokra is. Konzol nélküli tetőablakra is felszerelhető. 

Fényzáró roló több részből álló sínnel
2021. 11. 21. 09:51:34
Fényzáró roló több részből álló sínnel

Néhány gyártó több részből álló sínt biztosít. Például egy Új generációs Velux tetőablakhoz hozzá kell csavarozni egy 5cm-es darabot, hogy a sín végig érjen. A toldás érezhető a roló működtetése közben és esztétikailag sem szép. A képen egy a gyártó által felállított minta látható, ennél azért szebben is össze lehet illeszteni.

Termotech tetőablak fényzáró rolók esetén minden méretre külön legyártott toldásmentes sínt biztosítunk.

Tetőablak fényzáró roló hátlap
2021. 11. 21. 09:42:43
Tetőablak fényzáró roló hátlap

Egy normál homlokzati ablakra szerelt rolóval szemben egy tetőablak árnyékoló többszörösen ki van téve a napsugárzásnak. Az anyag színes felülete teljesen felhúzott állapotban is kívülről látszódik. 

A legolcsóbb tetőablak fényzáró rolókhoz nem jár hátlap amely védené az anyagot teljesen felhúzott állapotban. Akár néhány hónap alatt is kifakulhat az anyag ezen a részen. Léteznek műanyag hátlappal szerelt tetőablak fényzáró rolók is, de a műanyag a folyamatos napsütésnek nem tud ellenállni tartósan és elvetemedik.